Barnehagesaken: Løssalg, blodtåke – og ferten av SKUP

VGs forside mandag 11. mars 2013. Fotograf: Jarle Petterson
VGs forside mandag 11. mars 2013. Fotograf: Jarle Petterson

Det er all grunn til å rose VG for mandagens spreke forside, som vakte oppsikt langt utover det VG-lesende publikumet. Og det er prisverdig at pressen noen ganger gjør det den skal, å agere vaktbikkje på allmennhetens vegne. Når ordentlig gjort, er det vår garanti mot overtramp og forsømmelser, men om hensikten er å hausse opp salgstallene, gjennom å skape panikk blant landets foreldre, besteforeldre, og andre bekymrede, da gjenstår ikke annet enn kynismen, som satirenettstedet Mediehuset 5080 påpekte, med dette bildet på Facebook-siden sin:

Mediehuset 5080 harselerer med VG
Mediehuset 5080 harselerer med VG.

Og så salgstallene, da, selvfølgelig. Dem må vi ikke glemme. Uten å ha sjekket, tør jeg gjette på at mandagens løssalg overgikk det meste av årets forutgående utgaver, for, som Mediehuset 5080 (igjen) påpeker:

Mediehuset 5080 harselerer med VG
Mediehuset 5080 harselerer med VG.

Ikke mindre enn 30.000 sider hevder avisens graveteam at det saumfarte, i jakten på irregulariteter i barnehagene våre. Et imponerende arbeid, og all grunn til å ta hatten av, hvis nå kvaliteten er like høy som kvantiteten er stor – og det er på det punktet jeg stusser litt.

For kan det tenkes at dette handler mer om overskrifter enn substans? La oss kikke litt på rigget – eller Spesialen, om du vil, her ved noen utdrag:

And the list, som de sier, goes on, og når VG avslører, trekker de publikum inn. Til det formålet har avisen opprettet noe den kaller Barnehagebasen. Det begynner å bli fire år siden min datter sluttet i barnehage, den da fletta nye, gjenoppbygde og state of the art moderne Høvik barnehage i Bærum, så jeg bestemte meg for å gjøre en stikkprøve på den. Og der står det:

Det er ikke utført tilsyn med denne barnehagen siste tre år.
VG tar forbehold om at vi har fått utlevert de rapportene vi har krav på etter offentlighetsloven.

Tilsynet ble utført i 2009, da den skinnende nye barnehagen ble oppført, og skal jeg nå først være helt ærlig, syns jeg ikke det er så rart at tilsyn er stilt i bero, i enda noen år. Det er en på alle måter utmerket barnehage, nemlig.

Og det er da det slår meg: Er det slik metodikk som ligger til grunn for VGs stolte redaksjonsprodukt? Snakker vi overskrifter over substans, og løssalg over integritet?

Visst gjør vi vel det! Hvordan kunne jeg glemme at stoffet, når alt kommer til alt, stammer fra en tabloid? På mandagens forside avslutter avisen med spørsmålet:

Men er det sant?

Det spørsmålet kan fort vise seg å slå tilbake, for full musikk.

Opprinnelig publisert på Non-tab.com i dag.

Lundegrend, 5690, Norge

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.