Kategorier
Markedsføring

Bygda som ikke ville gi opp

Lundegrend-skilt

Med bakgrunn fra webutvikling og nettpublisering i en lang rekke kanaler, ble jeg, som relativt nytilflyttet, kontaktet av det lokale bygdelaget på nyåret 2010. Laget hadde lenge sett skriften på veggen, i form av økende fraflytting og tiltagende nedleggelser i lokalmiljøet, men nå skulle det tas grundig tak.

Målsettingen var å få på plass et nettsted som skulle tiltrekke seg tilflyttere og hyttefolk, så vel som å motvirke fraflyttingen, gjennom å anskueliggjøre et vitalt lokalmiljø, med høyt aktivitetsnivå, eiendom til salgs – og et stort potensial for etablerere.

På noen uker dro jeg liv i nyhetsportalen Lundegrend.no, som opprinnelig så slik ut, men nyhetsoppdateringer flere ganger i uken, med faste enqueter og annen informasjon, skulle fort vise seg ekstremt arbeidskrevende, på toppen av det som skulle være mitt daglige virke: arbeid for oppdragsgivere. To år senere ble det derfor besluttet å omgjøre Lundegrend.no til en ren markedsføringskanal for tomt- og boligsalg, som, sammen med andre aktiviteter, har vist seg svært fruktbart. Teksten fortsetter etter bildet.

Det gode liv i Lundegrend

Dette ble supplert av en annonse i Bergens Tidende (to halvsider, som jeg utarbeidet, tekstlig og visuelt) og nettannonser på bt.no, Under ses de to halvsidene, klikk på bildet for leselig pdf:

Halvoppslag i Bergens Tidende

Og sist sommer supplerte vi med denne brosjyren, for utdeling under Tysnesfest – og blant bygdefolks kolleger i Nordsjøen. Her ser vi baksiden (t.v.) og forsiden (t.h.), med rygg i midten:

Tomtebrosjyre

Også den ført i pennen av – og utformet av meg, foruten en serie FINN.no-annonser, som jeg tilrettela for.

Og resultatet lot ikke vente på seg. I kjølvannet av dette arbeidet, er det nå oppført flere boliger i kommunens eget byggefelt, Kattaland. Her representert ved en nå ferdiginnflyttet firemannsbolig:

Firemannsbolig på Kattaland

Og nå står flere rekkehus for tur i regi av Tysnes Bolig.

Jeg kan selvfølgelig ikke ta all ære for utfallet, som er blitt hva det er blitt, takket være iherdige ildsjeler i bygdelaget – og blant tomteselgerne selv, men jeg liker å tro at markedsføring virker, om den er god nok. Det som i alle fall er sant, er at det ville koste kommunen og lokalsamfunnet svært dyrt å nå ut til potensielle kjøpere, uten mine gratistjenester. Så ubeskjeden må jeg ha lov å være – skjønt jeg også har tapt noen slag, som dette. Men krigen, den er vi i ferd med å vinne.

Og ja, jeg arbeider i høyeste grad på tvers av alle tilgjengelige kanaler, som med disse videoklippene, for heholdsvis bygda, kommunen og eget turistnettsted – gratis, som alltid:

Alt sammen fremstilt med midler jeg måtte ha for hånden i heimen – og, selvfølgelig, helt uten noen form for budsjett. Men jeg er også fullt klar over hva jeg kan utrette i virksomheter med markedsføringsbudsjetter, og da kommer disse eksemplene sørgelig til kort.

Lundegrend, 5690, Norge

Av Jarle Petterson

Frilansjournalist, -oversetter, -designer, -webutvikler og kommunikatør på Tysnes i Sunnhordland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.