Kategorier
Internett

Nok et knippe mobile nettsteder på plass

Nettsted for Lunde båtlag, de første responsive, lokale nettsidene i Tysnes kommune (med unntak av ikke fullt så lokale Non-tab.com), sommeren 2012.
Nettsted for Lunde båtlag, de første responsive, lokale nettsidene i Tysnes kommune (med unntak av ikke fullt så lokale Non-tab.com), sommeren 2012.

Fremtiden – rettelse: nåtiden – er mobil. Det er en kjensgjerning man skal være mer enn bare litt gjenstridig for å benekte, og er en kjensgjerning som har fått stadig flere aktører til å mobiltilpasse nærværet sitt på Internett, med såkalt responsiv design (utlagt: en design som tilpasser seg brukerens aktuelle plattform, om det nå er pc, nettbrett eller mobil).

Når brukeren serveres et nettsted som til enhver tid er optimalisert for den plattformen han eller hun bruker, har du også bedret brukeropplevelsen, og økt sjansene for gjenvisitt, kanskje sågar den handlingen du ønsker at nettstedet ditt skal utløse (enten det er en innmelding, en registrering, et kjøp eller en forespørsel).

Nå var det ikke primært derfor jeg for ett års tid siden påbegynte arbeidet med å «responsivisere» alle sider jeg selv administrerer, fra private blogger til kundesider, men minst like mye fordi jeg ikke kan påberope meg ekspertstatus, mens jeg lar meg sakke akterut, for full musikk!

Det siste tilskuddet er den lokale fotobloggen Tysnes Pix, som jeg har holdt gående i noen år, men som først sist torsdag ble gjennommobil, med en egnet, fototilpasset og responsiv design, men jeg begynte altså for ett års tid siden, med nyhetsbloggen Non-tab.com (som skulle være et non-tabloid «korrektiv» til den i økende grad tabloidiserte dagspressen). Den opprinnelige, responsive designen (i bildet under), skulle vise seg vanskelig å vedlikeholde, med en sterkt forenkling til følge, sist vinter.

Non-tab.com
Non-tab.com i responsiv design av sommeren 2012.

Siden har det gått slag i slag. Også sidene du nå leser, er responsive, tillikemed en rekke andre sider jeg driver – skjønt jeg ennå ikke er i mål. Men det begynte å ta av litt, da jeg på sensommeren ble bedt om å lage nettsider for det lokale båtlaget (det øverste bildet), Lunde båtlag.

VisitTysnes på mobil
VisitTysnes.org på mobil.

Forventningene deres var ikke stort høyere enn et nettsted à la Interweben 1997, så jeg tror nok ikke de helt hadde regnet med å få en mobiltilpasset site, men når man utvikler nettsteder som delvis henvender seg til reisende (i dette tilfellet passerende båtturister, på søken etter gjestehavn), syntes jeg ikke like godt vi kunne la anledningen fly fra oss.

På fritiden, som det dessverre er altfor lite av, driver jeg den lokale turistressursen VisitTysnes (t.h.), som jeg mobiltilpasset sist vinter (her i gammel, ikke-responsiv, utførelse), og mens jeg var i gang, dro jeg i gang dette (også responsive) nettstedet, på samme domene:

Tysnes Oktoberfest (som åpenbart trenger påfyll av innhold)

Foruten ovenfor nevnte fotoblogg, har jeg de seneste ukene også «responsivisert» og til dels lansert følgende mobiltilpassede sider:

Her ved den første av dem:

Skjermdump av redesignet hsmai.no, april 2013

Det ville med andre ord være bittelitt feilslått å hevde at jeg ikke anser fremtiden mobil. Og for å være helt ærlig, gleder jeg meg til å gi mitt lille bidrag til at just den utviklingen fortsetter.

Netthode, jeg? Jeg fatter ikke hvor de tar det fra!

Lundegrend, 5690, Norge

Av Jarle Petterson

Frilansjournalist, -oversetter, -designer, -webutvikler og kommunikatør på Tysnes i Sunnhordland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.