Kategorier
Media

TV-lisensen opp i röyk?

I sommer ble det klart at ikke mer enn tolv prosent av unge mellom 18 og 29 år er positivt innstilt til kringkastingsavgiften, trolig bedre kjent som TV-lisensen, mens hele 37 prosent av befolkningen under ett motsetter seg den obligatoriske avgiften.

Kun halvparten av de spurte sier de støtter ordningen, og støtten er størst blant dem over 60, og lavest blant yngre og vestlendinger.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, fra tiden som konsernsjef i Amedia. Foto fra Amedia
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, fra tiden som konsernsjef i Amedia. Foto fra Amedia

Det siste utvilsomt et utslag av den utbredte misforståelsen om kraftig Oslo-slagside, hva man nå ellers måtte mene om det, betraktet med objektive briller. Det som derimot synes klart, er at kringkastingssjefen snart må ta grep. Men det er visst ikke bare bare.

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen virker urokkelig i synet på å møte konkurransen – på konkurrentenes premisser.

Fail!

Det er ikke første gang jeg understreker behovet for særpreg, dersom NRK skal overleve som lisensfinansiert statskanal. Eller, som jeg skrev i en bebloggelse sist mars:

Som varm tilhenger av en ikke-kommersiell allmennkringkaster, er også jeg tilbøyelig til å mene at den kunne ha vært det – noe den imidlertid for øyeblikket ikke er. Skal vi beholde en lisensfinansiert og ikke-kommersiell allmennkringkaster, må den sørge for at den skiller seg dramatisk fra de reality-infiserte trash-kanalene – ikke, som nå, gjøre sitt aller beste for å emulere dem.

Det ser det ikke ut til at Krinken helt har klart, og folket er ikke de eneste som vil kringkastingsavgiften til livs. Som kjent har vi også en regjering som er sterkt kritisk til finansieringsformen – og til særstillingen NRK er velsignet med (og etter mitt syn fortsatt bør ha).

47 mill ut vinduet

Sommerbåten
Sommerbåten «Sjøkurs» i smult farvann. Foto fra NRK

Det er godt mulig at Kringkastingens storsatsing for sommermånedene, Sommeråpent, er et slags grep, men la oss nå være så ærlig at vi medgir at du ikke treffer dem mellom 18 og 29, som så kraftig motsetter seg kringkastingsavgiften.

Herre, min gud og min skaper, den treffer ikke engang meg, med mine 53 levde år!

Legger du så til det enkle faktum at satsingen koster statskanalen 47 hardt ervervede (?) millioner, for et program de færreste vil ha, begynner det kanskje å demre hvorfor lisensmotstanden er som den er. Men misforstå meg endelig rett. Jeg betaler gjerne enda mer, jeg:

NRK av 2014 har fått meg til å savne Norsk Rikskringkasting anno 1970, og det er pokker ta meg ikke tull. Om dere dropper alle sponsorplakatene, før og etter større egenproduksjoner, og lar det trashy klientellet seile sin egen sjø, er jeg ikke bare villig til å akseptere svarthvitt-sendinger med monolyd, jeg higer etter det. Jeg tror sågar jeg gladelig hadde bejublet en dobling av TV-lisensen.

— Fra generalistbloggen min, 6. desember 2014

Vidar Theisen

Her kan det selvfølgelig innvendes at 47 millioner ikke svarer til mer enn ti–tolv ganske ordinære eneboliger, men jeg sogner engang til generasjonen som anser slikt en liten formue – og er forhåpentligvis ikke alene om det.

Peanøtter ut av vinduet?

På forsommeren lanserte for øvrig Dagsrevyen sin nye vignett, med musikk fra den gullkantede og bejublede Röyksopp-duoen, for den nette sum av 200.000 penger – pluss åtte–ti års royalties (av ukjent omfang).

Nå er selvfølgelig 200.000 kroner bare peanøtter, ikke stort mer enn en anstendig månedslønn, så det skal jeg ikke si noe på. Men munnhellet «mange bekker små gjør stor å» skulle likevel være kjent for de fleste.


Det er i bunn og grunn lite å utsette på musikken (eller vignetten som sådan). Jeg liker den, jeg, men det der snekret altså den durkdrevne duoen fakta faen ihop på en skarve halvtime, som skulle gi en timebetaling på kr 400.000,-. Med dagens teknologiske løsninger, kunne oppgaven med fordel ha tilfalt NRKs bedriftsbarnehage, med ikke så veldig ulikt resultat.

Med pølsefest som belønning, kanskje? Vinn-vinn!

Hundretusener eller gratis?

For å illustrere, spilte og mikset jeg denne trallen på et lite kvarter:


(Ok, på en halvtime, da, men det var bare fordi jeg ikke ante hva jeg skulle spille, og brukte tyve minutter på å velge instrumenter.)

Far snekrer musikk i stua. Bloggers foto
Far snekrer musikk i stua. Bloggers foto

Den kan de få gratis, når de finner tiden moden for bytte, om en åtte–ti års tid (bare last den ned, gutta – trenger ikke si det til meg engang!). Det bør kanskje anføres at jeg muligens hadde brukt tid på den, var den et reelt oppdrag, men neppe mer en tre timer. Ikke uten betaling, iallfall.

Misforstå meg endelig rett, jeg liker, som alt nevnt, Röyksopp, innenfor rimelighetens grenser, men seriøst, ta en gjennomlytting av alternativene over (ikke at innspillet mitt er ment som et alternativ).

  1. Kr 200.000,- + åtte–ti års royalties
  2. Gratis

Det er klart, har du ikke noe forhold til pengesekken du forvalter, går det sikkert ut på ett, men om det var dine penger?

For la oss fjese det: Lisenskronene er våre penger, noe som gjør lisensmotstanden desto mer begripelig.

Tror jeg NRK kan overleve uten TV-lisensen? Med ressursene og markedsposisjonen virksomheten har akkumulert, gjennom mesteparten av forrige århundre, og hele dette, skal det veldig godt gjøres å kjøre mediebedriften i grøften.

Men skjeen  tas i en annen hånd.

Jeg stiller meg sterkt tvilende til at de bevilgende myndigheter og vår lovgivende forsamling fortsatt godtar at pengene flakser hit og dit, når behovene kan fylles med så enkle midler som her illustrert. Spesielt når de garantert har folk på huset, som, i motsetning til meg, kan musisere!

Just sayin’, Eriksen.

P.S. Hva den visuelle biten av Dagsrevyen-vignetten, produsert av Bintro, må ha kostet, må da fuglene alene vite (mye, mye mer enn musikken, iallfall), men du vil ikke tro hva man får til med iMovie i stova!

Tysnes, Norge

Av Jarle Petterson

Frilansjournalist, -oversetter, -designer, -webutvikler og kommunikatør på Tysnes i Sunnhordland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.