Kategorier
Internett

WordPress: publiseringsplattform i endring

Vi som utviklet nettsteder i gamle dager (med hvilket jeg mener forrige århundre), var i det alt vesentlige henvist til å kode dem selv, som statiske hjemmesider, som vi gjerne kalte dem. I alle fall til web-editorene kom, og med dem muligheten for å redigere WYSIWYG – eller What You See Is What You Get, som det het.

Siden det åpnet for uante muligheter til å utforme den enkelte side som vi lystet, med uendelige opsjoner, skulle jeg gjerne ha gjort det slik med dette nettstedet også, var det ikke for at nettsteder med dynamisk innhold har sine udiskutable fortrinn – og kundene gjerne ønsker nettsteder de enkelt kan vedlikeholde selv, uten forutgående kjennskap til HTML, PHP eller CSS. Dermed har det blitt til at jeg tar egen medisin, også på jarle.petterson.media. I 13–14 år har jeg hovedsakelig holdt meg til WordPress, som i det tidsrommet har gjennomgått en rivende utvikling.

Foto fra Pixabay på Pexels.com

Gutenberg

Siste skudd på stammen er den ennå ikke-lanserte WordPress-versjonen 5.0, også kalt Gutenberg, som organiserer redigeringsgrensesnittet i blokker, der forskjellige medier kan inkluderes i forskjellige sammensetninger, og tekst fargelegges og skaleres sømløst – og utstyres med en initial (en forstørret bokstav, som innledning til et avsnitt, for eksempel). Foruten gallerier som vist under, for å nevne noe.

Juryen ennå ute

Om jeg liker det? Sannelig om jeg vet. Journalisten i meg er ikke overvettes begeistret for flyten i skriveprosessen forpurres av å dra blokker omkring i dokumentet, mens formgiveren i meg nærer en viss barnlig fryd ved utsiktene til hvor dette potensielt kan komme til å ende.

La meg heller si det sånn: juryen er ennå ikke kommet tilbake, men jeg gir gladelig til kjenne mitt endelige syn på saken, når jeg har fått tid og anledning til å leke med Gutenberg. Som jeg skrev litt lenger oppi lia, gjenstår den endelige lanseringen, så foreløpig er jeg henvist til å redigere i en plugin-versjon av verktøyet.

Hvorom allting er, er det godt å vite at jeg befinner meg i et publiserings-univers i konstant – og fruktbar – endring.

Av Jarle Petterson

Frilansjournalist, -oversetter, -designer, -webutvikler og kommunikatør på Tysnes i Sunnhordland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.