Kategorier
Design Internett

Responsiv design snart avleggs?

Da smarttelefonene så smått begynte å gjøre seg gjeldende som plattform for vår internettlige gjøren og laden var det veldig brått om for alle å ordne med responsive nettsider (sider som ommøblerer seg selv på bakgrunn av det de vet om den besøkendes nettleser og brukerplattform). Jeg var intet unntak, men det er fryktelig lenge siden nå, nærmere bestemt den gang ikke mer enn om lag ti prosent av oss surfet på mobil.

I dag har den prosentandelen vokst til cirka 55 prosent. Flertallet av oss bruker altså mobil når vi er på nett, i motsetning til den gang nettsider primært ble utformet med tanke på PC-brukerne, med en sekundærløsning for dem som besøkte fra mobil. Ettersom forholdet mellom dem nå er snudd på hodet kunne man kanskje si at det burde være omvendt – altså at nettsider primært ble utformet med tanke på mobilbrukerne, sekundært på dem som besøker fra en PC. Ikke sant?

Det er i alle fall hva jeg har gjort med disse sidene, utformet i HTML5, med rom for alt vi før fant i Adobes for lengst forlatte og forhatte Flash (klikk «Kom inn!»-knappen):


Klikk her for å se siden i fullt format.

Siden over er like stor på PC som på mobil (bare sjekk!), som selvfølgelig er noe av poenget. Skulle du derimot ha behov for nettsider tilpasset begge plattformer – så vel som nettbrett – er det naturligvis en smal sak.

Et annet pluss ved HTML5-sidene er at de kan tjene som banner-annonser eller tårn, som vist under, med all interaktiviteten du ser i eksempelet over, om det er ønskelig. Her er en skisse jeg laget for lokalavisen – i fall de kunne tenke seg å eksperimentere med formatet:


Som sagt en skisse. Svært hastig sammenrasket, som du ser, men så ble den også utelukkende snekret for å se om avisen klarer å inkludere slikt. Responsen har foreløpig uteblitt, men det er klart det er von i hangande snøre.

Som i papiravisene betaler du for webannonsens fysiske format, så du kan jo tenke deg hvor mye du kunne fått fortalt om annonsen var utformet som den gule siden over …

Selv kommer jeg i alle fall til å vie en god del tid både på animasjon og mobiloptimalisering – ettersom det store gross av oss engang manøvrerer de virtuelle sfærene mobilt. Følg med!

Av Jarle Petterson

Frilansjournalist, -oversetter, -designer, -webutvikler og kommunikatør på Tysnes i Sunnhordland.

1 svar til “Responsiv design snart avleggs?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.