Bokoversettelser

Jeg har mange års erfaring med redaksjonelle oversettelser. Litteratur begynte jeg imidlertid først med sommeren 2009, i forbindelse med en forespørsel om å oversette den engelske praktboken Michael Jackson — Life of a legend for Notabene Forlag, kort etter popikonets død. På det tidspunktet kivdes forlagene om å være først på banen, og vi gjorde vårt: Gjennom en oval julihelg (fra torsdag til mandag) oversatte jeg cirka 192 sider av LP-cover-format. Kanskje ikke så underlig at forlaget betegnet meg den raskeste oversetteren de hadde vært borti, om jeg skal si det selv. Jeg anbefaler ingen å kopiere stuntet, men syns likevel det tjener som eksempel på min effektivitet — når det trengs. For jeg er den første til å skrive under på at hastverk fortsatt er lastverk. Faktum er at boken i alle fall inneholder én dokumentert tekstblunder, om aldri så liten.

Ikke-maskinelt

Et utvalg oversatte bøker

Alle språk er rike på nyanser, finesser, som ikke nødvendigvis er opp i dagen — og som så visst ikke fanges opp av program- og maskinvare beregnet på dataassistert oversetting. Det er vel og bra med programmer, som husker at engelsk X betyr norsk Y, men slikt blir det fort stusselig språk av — eller begredelig, kjedelig, tørt, fattig… og et utall andre alternativer. For de har synonymer, disse språkene, og stundom skjuler ordene noe som simpelthen må formuleres annerledes på norsk. Derfor jobber jeg manuelt, og tror det blir best slik.

Skandinavisk og engelsk til norsk

Jeg oversetter hovedsakelig fra engelsk til norsk, men har også lang erfaring med svensk og dansk, ikke minst fra tiden som redaktør for et tidsskrift som ble utgitt på de tre skandinaviske språkene (det øvrige Norden er unntatt skandinaviabegrepet), men unngår helst å oversette motsatt vei. Ett er å kjenne ordenes betydning, noe helt annet å huske dem alle i farten. Der har morsmålet et ubestridelig fortrinn. Til gjengjeld oversetter jeg gjerne til normert og moderat bokmål eller riksmål. Jeg velger å skjelne mellom moderat bokmål, det som i dag går for riksmål og det riksmålet som en gang skilte seg klart fra bokmålet — med følgende begrunnelse. Nynorsk pleier å gå fint, det også, men man skal kjenne sine begrensninger. Min er at jeg ikke er trygg nok i målformen til å klare meg uten sporadiske ordbok-oppslag, noe som ikke er regningssvarende, hverken for forlag eller for meg selv.

Backlog

Siden sommeren 2009 har jeg forestått oversettelsen av disse bøkene (om jeg har husket å holde listen oppdatert, vel å merke):

Michael Heatley, Michael Jackson – Livet til en legende

Michael Jackson – Livet til en legende
Michael Jackson – Livet til en legende

Michael Jackson var en legende som moonwalket seg til topps over hele verden på begynnelsen av 1980-tallet. Med sin kreativitet, sin briljante koreografi og et uovertruffent sound, var Michael Jackson en fryd å se og høre på, og nå – etter å ha utsolgt en planlagt konsertturné, som skulle vise den gode gamle Michael Jackson igjen – er skarer av fans utrøstelige, etter nyheten om hans altfor tidlige bortgang. Mens lovprisningene hagler fra alle kanter, har forfatteren Michael Heatley gjort research på en Jackson-biografi, helt tilbake til tiden i Jackson 5, via storhetstiden med Thriller, verdens mestselgende album, prøvelsene gjennom flere års rettergang, og helt frem til sluttsatsen. Rikt illustrert med førsteklasses bilder og memorabilia, vil Michael Jackson: En legendes liv bli en passende hyllest til denne store kunstneren.

A. Christine Harris, Graviditetsjournalen

Graviditetsjournalen
Graviditetsjournalen.

Graviditetsjournalen er oppdatert med de siste medisinske kunnskaper om både mors helse og barnets utvikling. Med plass til daglige nedtegnelser, en personlig tidslinje og en graviditetsordliste, gir denne boken et tydelig bilde av barnets tilværelse i mors liv. God informasjon om kosthold og ernæring, samt de siste anbefalingene rundt det å gi det voksende barnet alle tenkelige fordeler før det blir født. Dr. A. Christine Harris er professor i psykologi og barns utvikling på Consumnes River College i Sacramento, California.

Susan Meredith, Hva skjer med meg?

Hva skjer med meg?

Å bli voksen er mye lettere hvis du vet litt om hva du har i vente. Denne boken beskriver nøyaktig hva som kommer til å skje med kroppen, på en likefrem og lettfattelig måte, og så forklarer den noen av følelsene dine også. Hvordan får jeg bort kvisene? – Når trenger jeg BH? – Hvordan er mensen? – Hvorfor svinger humøret sånn? Denne boken er for jenter, spesielt.

Ulla Nordfors, Pilegrimstur til Santiago de Compostela

Pilegrimstur til Santiago de Compostela

Pilegrimsruten, El Camino Francés, eller caminoen, som man sier i dagligtale, strekker seg fra franske St. Jean Pied de Port, over Pyreneene og gjennom Nord-Spania, til Santiago de Compostela. Den passerer gjennom små lokalsamfunn og landsbyer, bølgende, vidstrakte kornåkre og vinmarker, via tørr og varm høyslette og gjennom villmark med høye fjell. Denne pilegrimsruten blir stadig mer populær, og tilbakelegges ikke lenger av religiøse motiver alene, men også av kulturelle og sportslige grunner. Ulla Nordfors er fotograf med mangeårig bakgrunn som informasjonsarbeider. Sommeren 2008 gjennomførte hun caminoen på en helt vanlig sykkel. I denne guiden deler hun noen av erfaringene, og gir mengder av informasjon som kan hjelpe deg på veien.

Heinz Linge, Med Hitler til det siste

Med Hitler til det siste

De bemerkelsesverdige memoarene til en av de siste som forlot førerbunkeren inkluderer profilene til fremtredende medlemmer av Hitlers indre krets. Heinz Linge arbeidet for Adolf Hitler i en tiårsperiode, fra 1935 og frem til Førerens død i bunkeren i Berlin i april 1945. Han hadde ansvar for å passe døren mens Hitler og Eva Braun begikk selvmord, og hjalp med å bli kvitt likene. I årene som kammertjener var Linge ansvarlig for alle aspekter ved hitlerhusholdningen, og befant seg hele tiden ved hans side. I begynnelsen av memoarene hevder han at «Jeg stod Hitler nærmere enn noen, med unntak av Eva Braun.»

Christa Schroeder, Han var min sjef

Han var min sjef

En svært personlig beretning om Hitler og hans innerste krets. Christa Schroeder var Hitlers sekretær fra 1933 til hun ble arrestert 28. mai 1945. I det tidsrommet fikk hun førstehåndskjennskap til mange av de avgjørende politiske og militære begivenhetene i perioden. Hun var vitne til Hitlers reaksjon på Röhm-kuppet i 1934, og ledsaget ham på reisen til Østerrike etter annekteringen i 1938. Hun så de sønderknuste tyske byene da hun reiste rundt i Europa på Førerens spesialtog, og gjorde notater da Hitler dikterte dagens ordre til styrkene. Hun var også til stede etter drapsforsøket på Hitler 20. juli 1944, og tilbrakte mye tid i den beryktede bunkeren da krigen var på hell. Alt beskrevet i detalj i disse fascinerende memoarene.

Erich Kempka, Jeg var Hitlers sjåfør

Jeg var Hitlers sjåfør

Erich Kempka tjenestegjorde som Hitlers privatsjåfør fra 1934 til Føreren tok sitt eget liv 30. april 1945. Hans åpenhjertige memoarer bidrar med en unik fortelling, som kulminerer i de dystre dagene i bunkeren under Berlins sønderknuste gater. Kempka begynner med å beskrive sine plikter som medlem av Hitlers stab i de tidlige årene, da han fulgte Hitler over hele Tyskland under Førerens valgkamp i 1932. Hovedtyngden i disse memoarene dekker imidlertid tiden i førerbunkeren i Berlin, i løpet av de siste par månedene av krigen, inklusive tiden han tilbrakte med Hitler, på den siste reisen til fronten i mars 1945, og de kaotiske ukene som fulgte.

Håkan Larsson: Håkan Larssons fredagskveld med mat og vin

Fredagskveld med mat og vin

Middag på en halvtime, med en god vin. Alt innkjøpt på på vei hjem fra jobb. Det er den enkle grunntanken bak Håkan Larssons fredagskveld. Den beste kvelden i uken, når vi vil spise og drikke godt – uten å bruke for mye tid og penger. Og uten å farte byen rundt, på jakt etter eksotiske ingredienser. I en nyskapende og skjønn forening av mat, vin og kultur, løser den kjente mat- og vinskribenten Håkan Larsson utfordringen som venter utallige nordmenn når det nærmer seg ukeslutt, der han, for hver av årets måneder, byr generøst på: Mat basert på sesongens råvarer, med de deiligste smaker. Den perfekte vinen til hver rett, presentert med polets varenummer og pris. Månedens vin og utvalgte råvarer. Gode aperitiffer med spennende tilbehør. Søte og gode desserter, klar til å settes på bordet. I tillegg gir Håkan Larsson tips om matlagningsmusikk som gir den rette fredagsstemningen – og leseverdige bøker å koble av med i helgen. Ingen vanlig kokebok, altså. Skål for det – og god fredag!

Brenda Reid, Huset av støv og drømmer

Huset av støv og drømmer

Hellas 1936: En ung britisk diplomat og kona hans er stasjonert i Athen. Hugh elsker tilværelsen, men den livlige og ukonvensjonelle kona, Heavenly, har problemer med å tilpasse seg strømmen av endeløse selskaper og annen selskapelighet.Da Hugh blir sendt for å løse et problem på Kreta, bor de i det forfalne huset, som har vært i hans families eie i generasjoner. Heavenly forelsker seg helt i stedet og folket, og blir igjen når Hugh vender tilbake til pliktene. Mens hun jobber med å pusse opp det falleferdige huset, etablerer Heavenly et nært og sterkt vennskap med Anthi, en ung landsbykvinne, og Kristos, den kjekke og karismatiske, unge håndverkeren.Men krigens mørke skyer er underveis, og øya skal snart bli en smeltedigel av vold og blodsutgytelser. For Heavenly, vennene og familien hennes, kommer det til å bli den største prøvelsen de noen gang har opplevd.

Michael Heppel, Hvordan spare én time om dagen

Hvordan spare én time om dagen

Hvordan spare én time om dagen er en ny bok fra Michael Heppell, forfatter av den bestselgende personutviklingsboken Flip It i 2010, som diskjockeyen og TV-presentatøren Chris Evans omtalte som «briljant, enkel, og en fryd å lese!», og «den beste personutviklingsboken jeg noen gang har lest». Kunne du tenke deg én ekstra time daglig, hver eneste dag, som du kan bruke på hva du vil? Om du mener det er en umulig drøm, har vi gode nyheter: Den ekstra timen kan virkelig bli din! Denne lettleste boken er virkningsfull og spekket av strålende ideer, planmessige fremgangsmåter og forslag, som alle er myntet på å spare deg for verdifull tid. Hvis du er villig til å sette av én time til å lese boken, plukke ut de ideene som tiltaler deg – og sette dem ut i livet, kommer du til å skape én ekstra time hver eneste dag, på en måte du aldri hadde trodd var mulig. Du vil blant annet – få bukt med utsettelser og sommel, og fatte raskere beslutninger – avdekke tid du ikke var klar over – som kan brukes på viktige ting – oppdage effektive, nye måter å organisere tiden og livet på – finne ut hvordan du skal håndtere de ødeleggende tidsslukene – strømlinjeforme og forenkle absolutt alt du foretar deg – både hjemme og på jobb. Vi er sikre på at du kommer til å finne mer tid hver dag. Hva du vil bruke den til, er helt opp til deg.

Kjøp som papirbok

Sue Hadfield og Gill Hasson, Hvordan hevde deg i alle sammenhenger

Hvordan hevde deg i alle sammenhenger

Bli trygg, selvsikker og stå for din rett til å være deg selv. Evnen til å fatte tydelige beslutninger, å ha en trygg og sikker tilnærming til livet, og tro på seg selv, er helt avgjørende for enhver suksess. Både i arbeids- og privatlivet er selvsikkerheten utslagsgivende for selvrespekten. Denne boken er fullpakket av praktiske eksempler, motiverende scenarier, enkle løsninger og mengder av gode råd, som vil vise hvordan du skal gå frem for å bli hørt, ta skjebnen i egne hender, føle myndighet og motivasjon – og begynne å leve livet slik du ønsker, uten å måtte unnskylde deg selv. Lær effektive teknikker, som kan bidra til at meningene dine alltid blir respektert. Lær deg å håndtere andre mennesker, og deres antakelser og forventninger, med tyngde og selvtillit. Lær deg å bli besluttsom, sikker og trygg på deg selv. Anerkjenn at også de andre har meninger. Lær å si hva du mener med overbevisning, og vit at du er i din fulle rett til å si «nei». Hvordan opptre sikkert i alle situasjoner er en morsom bok og en sann venn. Den er skrevet av to erfarne, jordnære eksperter med solid bakgrunn for rådene de gir. Allerede etter første gjennomlesning, kan livet endre seg for alltid.

Kjøp som papirbok

Emma Sargent og Tim Fearon, Hvordan snakke med folk i enhver situasjon

Hvordan snakke med folk i enhver situasjon

Det er mange som gruer til å gå inn i et rom fullt av fremmede mennesker, og vite at det blir forventet at du skal kunne konversere. På samme måte skygger mange unna småprat med folk de knapt har noe til felles med. Men det fins mennesker som håndterer den slags helt utmerket. Vi har alle sett dem i sving, idet de stiger inn i rom fullt av fremmede, tar kontroll og svinser uhemmet fra gruppe til gruppe, fulle av blendende selvtillit og sjarm, underholdende, viddfulle og munnrappe, og alltid med en god historie på lur. Vi derimot, lusker langs veggene, mens vi fortvilt prøver å unndra oss enhver oppmerksomhet. Hvordan snakke med folk i enhver situasjon kommer til å vise deg nøyaktig hva det er disse folkene gjør, slik at du kan gjøre som dem. Enten du bare er veldig beskjeden eller du simpelthen ikke fordrar småprat, vil denne boken gi deg alle teknikkene, tipsene og kunnskapen du trenger for å snakke med hvem som helst om hva som helt, når som helst og i enhver situasjon. Enten det handler om nettverksbygging på jobb, å finne ditt livs store kjærlighet, å bli medlem i en ny forening eller å bli sittende med en kollega på toget, er evnen til å kunne snakke fritt helt avgjørende. Hvordan snakke med folk i enhver situasjon vil vise deg hvordan du får bukt med angsten, få kontroll over nervene, og sørge for at du ikke bare vil overleve enhver sosial setting du befinner deg i, men at du også kommer til å stråle, bli godt likt og legge igjen et uutslettelig inntrykk.

Kjøp som papirbok

Jonathan Herring, Hvordan argumentere positivt, kraftfullt, overbevisende

Hvordan argumentere

Hvordan argumentere er skrevet av en fremtredende advokat som har lang erfaring med noen av de tøffeste forhandlingene som tenkes kan. Boken er en morsom, underholdende og en uhemmet håndbok til alt du trenger å vite om diskusjoner. Vi diskuterer hver eneste dag, alle sammen. Det kan være ubevisst, noen ganger fordekt, andre ganger kraftfullt, men samme hvordan vi gjør det, vet de fleste av oss at vi ikke alltid gjør det så godt som vi ønsker. Tenk deg å være i stand til å møte enhver diskusjon uten den frykten, forvirringen og ydmykelsen motparten antakelig kjenner på. Tenk deg at du fremfører argumentene dine overbevisende, med trygghet og uten å miste besinnelsen, enten du vinner diskusjonen eller ei. I Hvordan argumentere vil du lære den vellykkede diskusjonens gylne regler, og får anledning til å utforske noen av de livssituasjonene der meningsbrytninger mest sannsynlig kommer til å oppstå. Dette er den opplagte veilederen til positiv, kraftfull og overbevisende diskusjon – i alle tenkelige situasjoner.

Kjøp som papirbok

Vassili Zaitsev, En snikskytters dagbok

Zaitsevs bakgrunn som profesjonell jeger i Uralfjellene, gjorde ham til en svært effektiv snikskytter. Tyske offiserer var hans bytte, og de sønderskutte ruinene hans jaktterreng. Snart hadde han legendestatus blant Stalingrads hardt prøvede forsvarere. Fryktet av tyskerne og dyrket som en helt i Sovjets propagandaapparat. Hollywoodversjonen av Zaitsevs opplevelser i Stalingrad, er for ingenting å regne mot hans egen fortelling. Her får du hans egen versjon fra slaktehuset Stalingrad.

Kjøp som papirbok

Ilan Pappe, Ti myter om Israel

Femti år etter starten på okkupasjonen av Vestbredden og Gaza, tar denne boken et grundig oppgjør med ti av de mest omstridte temaene i Israels historie. Fra tiden da de første jødiske bosetterne ankom Palestina frem til våre dager, viser den anerkjente israelske historikeren Ilan Pappe hvordan Israels offisielle historiefremstilling er bygget på en rekke oppkonstruerte feilslutninger, som har hatt katastrofale følger for palestinerne, og er et hinder på veien mot en fredelig løsning på konflikten. Pappe undersøker blant annet sannhetsverdien i påstandene om at palestinerne forlot sitt hjemland frivillig i 1948, og at seksdagerskrigen i 1967 var en «ufrivillig krig». Videre viser han hvordan Oslo-avtalen, fremfor å være et gjennombrudd i fredsforhandlingene, bidro til å forverre situasjonen for de okkuperte og undertrykte palestinerne og han forklarer hvorfor tostatsløsningen ikke lenger er en farbar vei.

Kjøp som papirbok
Kjøp som e-bok