Internett

Jeg har arbeidet med webløsninger siden pre-web-tid, altså før verdensveven ble kommersielt tilgjengelig i Norge i 1993, og har hatt gleden av å følge den forrykende reisen, frem til den mobile virkeligheten vi nå ser. Men det var først i 1995 jeg gikk «på lufta» med mitt første nettsted, etter noen års lokal utvikling.

E-helse | SoMe | Brosjyreweb | Min webfortelling

Hjemmesidens endelikt?

Siden har Internett endret slik karakter, at det fins stemmer som tar til orde for å droppe nettsider helt, til fordel for kommunikasjon og dialog ad sosiale medier, som Twitter, Facebook, YouTube – og tjenester som utvilsomt vil komme til, etter hvert som det gamle havner på den uunngåelige skraphaugen. Jeg har ingen tro på at det skjer med det første, samtidig som det er hevet over enhver tvil at mange i dag primært holder seg orientert gjennom nettopp de sosiale mediene, og at Facebook-sider er blitt mange virksomheters viktigste kommunikasjonskanal. Se bare på det økende innslaget TV-reklamer, som erstatter ordinære webadresser med URL-en (eller adressen, betegnet Uniform Resource Language) til selskapets/merkevarens Facebook-side. Selv hører jeg nok til dem som mener utviklingen ikke har gått fort nok, og derfor sliter litt med å forstå begeistringen. Ikke desto mindre har jeg stablet på bena et utall Facebook-sider og Twitter-profiler, deriblant:

Og enda flere til. Men det begynner å bli gammel teknologi, som man nesten aner, av bildet over til høyre. Det er ikke stort mer enn innpakningen som er endret, siden The Facebook, som nettverket først het, så dagens lys ved Harvard University 4. januar 2004 – utelukkende for bruk blant universitetsstudenter, men fortsatt en vital kanal, som jeg ivrer for å utnytte, for alt hva den er verdt, til The next big thing™ comes around – og det gjør den.

VisitTysnes.org

Fremtiden er mobil

VisitTysnes på mobil
VisitTysnes.org på mobil.

Vi er der allerede, men kommer nok ikke fra at nesten all nettkommunikasjon snart foregår via mobiler, armbåndsur, briller og nettbrett (for dem som trenger litt større arbeidsflate). Av samme grunn er det forbløffende hvor få som har tatt virkeligheten inn over seg. Nettsidene du leser nå, er responsive, hvilket vil si at de responderer på verktøyet du bruker, om det nå er en PC, en mobiltelefon eller et nettbrett. I det øverste bildet ser du hvordan turistnettstedet VisitTysnes.org arter seg på et nettbrett. På mobil derimot, ser sidene noe annerledes ut, som det fremgår av bildet til høyre. Men innhold og funksjonalitet er som før, dog med en artig tilleggsfunksjon: Trykk på den blå knappen, og du ringer turistkontoret i Våge (som er kommunens kommersielle sentrum). Først da begynner man å nærme seg dotcom-tidens fremste fyndord, konvergens (her skylder jeg muligens å gjøre oppmerksom på at den blå knappen bare virket når du besøkte nå avviklede VisitTysnes.org på mobil, ikke om du klikker på bildet her). Det er med andre ord ikke uten en viss stolthet jeg kan fastslå at dette lille lokalsamfunnet befant seg i teknologisk front innen mobil nettkommunikasjon, og medgir at jeg nærer håp om å gjøre lignende for deg og din virksomhet, om du da ikke har større bruk for meg innen noen av menyens øvrige disipliner – skjønt hvorfor nøye seg med én? For jeg er, som jeg antyder på forsiden, en alt-i-ett-pakke, som også kan bringe foretaket ditt i tet, til brøkdelen av prisen du må gi der ute – for ublu lønnskrav har jeg altså ikke!

Publiseringsplattformer

Utover koding av statiske nettsider, som jeg bedrev gjennom mesteparten av 1990-tallet, har jeg utstrakt erfaring med flere CMS-er (såkalte Content Management Systems), først Aftenpostens egenutviklede system, så en community-basert portalløsning i NettDoktor-systemet, via VG Multimedias svenskproduserte publiseringsløsning, Microsofts CMS-løsning i ErgoGroup og Posten, Sitecore, open source-løsningene eZ Publish og Joomla, til den enda åpnere løsningen WordPress, som jeg har sverget til i flere år.

Bluegarden.no V 0.1
Bluegarden.no V 0.1. Klikk på bildet for større versjon.

Som del av Posten Norge-familien, delte HR-selskapet ErgoBluegarden (og resten av ErgoGroup) publiseringsløsning med samtlige divisjoner i Posten. Senhøstes 2003 ble selskapet imidlertid solgt, slik at vi innen kort tid stod helt uten nettsider – en uakseptabel situasjon, for et selskap med årlig omsetning på mange hundre millioner, naturligvis, som tvang meg til å ta hånd i hanke, og etablere en ny web, i løpet av 14 dager, med en prislapp på om lag 350.000 kroner. Forsiden av Bluegarden.no versjon 0.1 ser du til høyre. Vi hadde litt andre skjermoppløsninger å forholde oss til den gangen, så tingene måtte pakkes temmelig tett, og sidene ble fremstilt før vi hadde ny visuell profil på plass. Viktigst var det at vi fikk løftet produkter og tjenester, som til da hadde vært skjult i menystrukturen, opp og frem – som det fremgår av høyrestolpen i bildet. På de to ukene fikk jeg lagt opp presentasjon av samtlige divisjoner, med produkter og tjenester, nyheter, presserom – og et fullt fungerende intranett – samt ekstranett for partnere og kunder – som fort ble konsernets fremste interne kommunikasjonskanal og, ikke minst, verktøykasse. Selv syntes jeg ikke det var så halvgærent, selv om det kostet to uker med intenst arbeid, og innhenting av informasjon fra samtlige divisjoner, datterselskaper, samarbeidspartnere og avdelinger, pluss intens dialog med systemleverandøren. Nå ser nettstedet slik ut, med det samme innholdet, og den samme motoren i bånn:

Bluegarden.no anno 2013
Bluegarden.no anno 2013 – fortsatt min løsning, new wrapping.

I dag må jeg smile oppgitt av slike summer, med våre tiders tilgang på førsteklasses publiseringsløsninger, uten én krone i innkjøpspris – og implementeringen, den ordner jeg helt alene.

WordPress – en gave til nettpublisister

Wordpress Schwag
WordPress-effekter. (Photo credit: Peregrino Will Reign)

Jeg har lagt min elsk på WordPress, som er et fabelaktig verktøy, med et vell av innstikk (eller tredjeparts-applikasjoner) for ethvert formål, og en uovertruffen integrasjon mot de sosiale mediene, både som åpent nettsted, ekstranett og intranett. Mulighetene er legio, for prisen av én tyggis (om det er det datatrafikken for systemets nedlasting måtte koste, skjønt jeg tviler). På nettstedene jeg har utviklet – og drifter – har jeg vært milevidt unna å utnytte publiseringsplattformens fulle potensial, hovedsakelig fordi behovet i de aktuelle tilfellene ikke har vært der. Her er ikke desto mindre et knippe av dem jeg har utviklet (og driftet/drifter):

  • HSMAI Chapter Norway (utviklet, designet og redesignet i 2009, 2013 og 2015)
  • HSMAI Europe (utviklet, designet og redesignet i 2009, 2013 og 2015)
  • Frisprog.nu (her er det overhodet ikke nedlagt arbeid i design)
  • Lunde båtlag (responsivt – ikke helt ferdigutviklet)
  • Lundegrend.no (responsivt, relansert i august 2015)
  • Belief AS (som ser ut til å ha et databaseproblem idet denne lenken legges på)
  • SV Nett (Sjokk & Vantro – her er det overhodet ikke nedlagt arbeid i design)
  • iNorden (inklusive iNorden.org, iNorden.no, iNorden.se og iNorden.dk – 2007–2009, med hjelp fra andre gode krefter)

Andre publiseringsplattformer

I tillegg har jeg etablert og drevet disse nettstedene, basert på andre publiseringsplattformer – eller uten publiseringsverktøy overhodet:

1 svar til “Internett”