Kommunikasjon

Bluegarden | HSMAI

Jeg har redigert og produsert et vanvittig antall magasiner og publikasjoner i min tid. Over ser vi et knippe kundemagasiner for min gamle arbeidsgiver, Bluegarden, ved navn HRMagasinet, Cogito, da selskapet fortsatt het ErgoBluegarden – inspirert av Cogito, ergo sum (jeg tenker, altså er jeg), parafrasert til Cogito Ergo Bluegarden (som dermed skulle bli … Ja, du forstår).

I tillegg har jeg skjøttet øvrige informasjonsoppgaver, som pressemeldinger, årsrapporter, PR, presentasjonsmateriell og internkommunikasjon, riktignok i tandem med reklame, som etter mitt syn ikke sorterer direkte under kommunikasjonsbegrepet, i vanlig forstand, idet at reklamen har en helt annen, langt mer hardtslående slagside.

Jeg dropper Powerpoint i et internmøte, til fordel for levende whiteboard. Fotograf: Terje Borud
Vellykket internkommunikasjon er en viktig forutsetning for å lykkes med kort- og langsiktige mål. Fotograf: Terje Borud

Etter min erfaring kan kommunikasjon handle like mye om tilbakeholdenhet, som om impulsiv åpenhet. Det er som regel alltid lurt å be en journalist om å få komme tilbake til tricky spørsmål, etter først å konferere på kammerset. På den måten blir ikke responsen bare korrekt, men dertil i tråd med foretakets foretrukne linje. Dette går jeg mer i detalj om på denne siden, med utgangspunkt i konkrete erfaringer.

Det viktigste informasjonsarbeidet er rettet mot egne medarbeidere. Dersom man ikke klarer å formidle mål, visjoner og strategi internt, er også ethvert forsøk på å kommunisere det ut, helt fåfengt – i tillegg til at vellykket internkommunikasjon er den viktigste forutsetning for å lykkes med kortsiktige, så vel som langsiktige mål.

Viktige verktøy i dette arbeidet, er et velfungerende intranett, som innbyr til dialog, heller enn toppstyrt énveis-informasjon, jevnlige avdelings- og allmannamøter, sosiale tilstelninger, gode medarbeidersamtale-rutiner – og utstrakt bruk av medvirkning. Skal man lykkes med målene, må den enkelte føle eierskap til eget arbeid, og til sin andel av det samlede resultatet.

Det er i stor grad dette internkommunikasjonen handler om. Mislykkes man her, ligger også nederlagene på lur. Men nå er det min kompetanse det skal handle om, og her er noen eksempler:

kommunikasjon

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.