Kommunikasjon, Bluegarden

I møte med ErgoGroups markedsteam (meg til høyre). Fotograf: Terje Borud
I møte med ErgoGroups markedsteam (meg til høyre). Fotograf: Terje Borud

Foruten de rene markedsføringsoppgavene i HR-selskapet Bluegarden (tidligere ErgoBluegarden), hadde jeg ansvaret for konsernets nordiske informasjonsarbeid, og fungerte i gavnet, om ikke i navnet, som kommunikasjonsdirektør – en tittel det er vanskelig å forsvare, om man nesten er mer operativ enn strategisk.

Kundemagasiner

Det er ikke bare pressen som merker at trykk er på full fart ut. De nye mulighetene, både på nettbrett og mobil, har gjort de trykte mediene overflødig, ikke minst når det gjelder magasinformatet. Før utviklingen var kommet så langt, redigerte og utformet jeg derimot en lang rekke kundemagasiner, her ved ErgoBluegarden/Bluegardens Cogito og HRMagasinet.

HRMagasinet nr 2, 2005.

Magasinet var noe av en personlig baby, og avgikk ved døden da jeg ikke lenger kunne bistå. Realiteten er vel helst at bladet hadde kostet noen hundre tusen ekstra per nummer, om de skulle bruke andre leverandører (noe mine kolleger i andre Ergo-selskaper, som brukte slike, kunne bekrefte).

Et nordisk magasin med integritet

Med Sverige, Norge og Danmark som nedslagsfelt, bestemte jeg meg tidlig for at bladet skulle publiseres med noenlunde like deler svensk, norsk og dansk, i én og samme utgave. Spesielt med tanke på de relativt lave språkbarrierene. Det var dessuten den mest økonomiske løsningen, selv om distribusjon vanligvis er den største utgiftsposten – som alle med kjennskap til portoutviklingen vil vite.

Stoffmiksen var nyttig og underholdende, med god spredning på artiklene (og annonsene) som skulle markedsføre selskapet, og dets produkter og tjenester, noe som falt i svært god jord hos leserne. Den faglige kvaliteten og tilsynelatende objektiviteten, hadde imidlertid den bivirkningen at konkurrentene begynte å sende meg pressemeldinger og forespørsler om annonsepriser. Da har du gått subtilt til verks, noe som også var med fullt overlegg. Dette var ikke et kundemagasin som gikk i papirkurven!

Informasjon og samfunnskontakt

Et lite knippe av kundemagasinene jeg fremstilte for Bluegarden, noen så tykke at de bulte.
Et lite knippe av kundemagasinene jeg fremstilte for Bluegarden, noen så tykke at de bulte.

Kundemagasiner er en utmerket måte å kommunisere med eksisterende og potensielle kunder, såvel som med pressen, publikum og offentlige organer, men informatørens arbeid stopper rimeligvis ikke der. Som journalist, er utarbeidelse av pressemeldinger simpelthen second nature – ikke bare fordi jeg kan skrive, men, og dette er vel så viktig, fordi jeg vet hvilke triggere som får redaksjonene til å trykke pressemeldingene.

Som gammel bladfyk er jeg imidlertid glad for at jeg har sluppet å agere pressetalsmann. De gangene det har skjedd, har jeg merket hvor lett det er å henfalle til en kollegial tone, når du kjenner, muligens har jobbet med, halvparten av journalistens kolleger, endog med journalisten selv. Blant annet av den grunn, har jeg pleid å skyve sjefen foran meg. Han eller hun er ikke bare virksomhetens gallionsfigur, men også den som gir budskapet nødvendig tyngde, med rett coaching, som tilligger kommunikatørens gebet.

Interninformasjon

Magasinet over har en svært interessant artikkel om employer branding (mer corporate bullshit, men se likevel side 4), som understreker hvilken betydning den enkelte ansatte har for virksomheten, og hvor viktig det er å ta vare på ekspertisen. Gode folk vokser nemlig ikke på trær, og mister du dem, vil erstatningen koste deg dyrt.

Av samme grunn er det maktpåliggende å sørge for gode interne informasjonsrutiner. Selv har jeg mest erfaring med intranett, som jeg både har etablert og vedlikeholdt. I vår sosialmediale samtid må man for all del ikke ramle i fellen å gjøre intern kommunikasjon til énveis monolog. Intranettet skal være ledelsens lyttepost, vel så mye som dens talerstol. Et intranett etter modell av Facebook, skjermet bak brannmurer og lukkede nett, er et godt sted å begynne – og de fins. Jeg kan anbefale en titt på Yammer, for eksempel.

Presentasjoner

Jeg dropper Powerpoint i et internmøte, til fordel for levende whiteboard. Fotograf: Terje Borud
Jeg dropper Powerpoint i et internmøte, til fordel for levende whiteboard. Fotograf: Terje Borud

Powerpoint er ikke død, selv om det virker sånn, noen ganger. Problemet er først og fremst at mange faller for fristelsen til å lesse på med irrelevante illustrasjoner, og fjonge animasjoner i billedskiftene. Det er nok til å drive enhver potensiell kunde eller samarbeidspartner fra konseptene. Som gammel superbruker på Powerpoint (i betydningen virksomhetens ressurs på verktøyet), vet jeg også hvordan hjelpemiddelet kan gi ønsket effekt, men ofte er det enkleste – og beste –  å tegne og fortelle, som jeg gjør i bildet over.

Teknologi er bra, teknologien er god, men jo mer vi får av den, jo mer forfriskende blir det med analoge virkemidler – også når det kommer til presentasjoner. Alle som har sett en god dramaturg forelese, vil vite hva jeg snakker om – helt uten Powerpoint:

Det skulle selvfølgelig ha tatt seg ut å møte kunder slik, men det finnes middelveier. Her ved en kort, fyndig, og helt enkel konsernpresentasjon, av våren 2005:

Til visse formål blir det likevel for enkelt, så jeg laget også denne presentasjonen for resepsjons- messe- og foajébruk (klikk på bildet for å laste ned selvkjørende presentasjon, som går i loop):

Resepsjons- og messepresentasjon

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.