Reklame

Mange års erfaring som AD i byrå, som in-house énmanns-byrå og marketingsjef, og grafisk formgiver, har, sammen med bakgrunnen innen journalistikk, gitt meg en unik mulighet til å fylle alle markedsførings- og reklamebehov i foretakene hvor jeg har hatt mitt virke – fra markedsstrategi, til utarbeidelse av markedsføringsbudsjetter, via tekst og idé, grafisk form, utvikling av corporate identity og visuelle profilprogrammer, til producer-ansvar for radio- og TV-reklame, utvikling av messe- og displaykonsepter, give-aways, annonser, boards, bil- og bygningsdekor, arenamateriell, brosjyrer, årsrapporter, produktark og så videre og så videre.

Bluegarden | HSMAI | Lokalsamfunn

Halvoppslag i Bergens Tidende
Halvoppslag i Bergens Tidende. Klikk på bildet for leselig pdf.

Annonsen over spenner over to halve tabloid-sider, med en samlet bredde på litt over halvmeteren. Den er utarbeidet pro bono, for lokalsamfunnet, og kan ses i leselig versjon (pdf), om du klikker på bildet.

I min tid har jeg følelsen av at jeg har betjent det som kryper og går av norsk – og store deler av internasjonalt – næringsliv, hovedsakelig med presentasjonsmateriell. Det vil selvfølgelig føre for vidt å liste opp selv en brøkdel av dem (så ville jeg heller ikke ha husket dem alle), men la meg likevel nevne noen fraktaler av en brøkdel, off the top of my head: Statoil, Bergen Bank, DnC, DnB, ABC Bank/Sparebanken NOR, Dyno Industrier, Coca-Cola Nordic, Hydro, Storebrand, UNI forsikring, SAS, Norges Eksportråd, Kreditkassen, Statsministerens kontor, Gjensidige, ABB, Apothekernes Laboratorium, Vital forsikring, LOOC (Lillehammer olympiske organisasjonskomité), Aker-gruppen, Kværner, Volvo Norge, SAAB (konsernhovedkvarteret i Trollhättan), DNO (Det Norske Oljeselskap), Alfred Berg, Color Line, as EDB, IBM, Norsk Data, Ericsson, DuPont, BP (British Petroleum), Ringnes, Solo-konsortiet (nå et aksjeselskap i Ringnes-sfæren), Rieber og Søn, G.C. Rieber, Kosmos, Grieg Shipping, NSB, Linjegods, Wilh. Wilhelmsen, Orkla (inklusive utallige orklaselskaper og brands), Dagens Næringsliv, General Motors, Ford Norge, Kolberg Motors, Cappelen forlag (jada, det var før de ble Cappelen Damm, men jeg jobbet for Damm også!), Hjemmet-Mortensen, Schibsted, TINE (Norske Meierier BA, Postsparebanken, Trygg-Hansa, SE Bank, Scandinavian Banking Partners, Skandia, Skanska, Norske Liv, Kreativt Forum, Reklamebyråforeningen (listen utvides, ettersom hukommelsen oppdateres).

Presisering: For de ovenfornevnte virksomhetene bistod jeg hovedsakelig med presentasjonsmateriell, periodevis også radio- og TV-reklame. Jeg har aldri pleid å dvele ved det forgangne, og dermed heller ikke opparbeidet noen portefølje, men her er to eksempler fra nyere tid:

I ettertid må det være lov å være åpen om en opprinnelig hemmelighet: Mine bidrag, som én av åtte–ti personer (finansminister Arne Skauge og to McKinsey-konsulenter inkludert) med kjennskap til DnC–Bergen Bank-fusjonen, som jeg personlig ble bedt om å tilrettelegge presentasjonen av, før den var kjent – uten at mine overordnede, eller kunder i hhv DnC og Bergen Bank, måtte få rede på hva jeg arbeidet med. En mildest talt underlig arbeidssituasjon, rimeligvis.

Av samme grunn kunne mangfoldiggjøringen av materiellet ikke finne sted innenfor landets grenser, men i et land der trykkerimedarbeiderne ikke skjønte innholdet – under oppsyn av en kurér (vi snakker dokumentmapper med håndjern). Tollere ble betalt for å ta imot forsendelsen etter arbeidstid, og alt skulle være klart på tre dager, fra brifingmøtet av. En nær militær operasjon, med andre ord, som jeg måtte holde svært tett til brystet.

La meg bare anføre at fusjonen falt som en bombe i finansverdenen, uten noen former for lekkasjer. Siden har jeg deltatt i flere lignende prosesser, om ikke i den samme størrelsesorden. Ingen nevnt, ingen glemt.

Som jeg er inne på, på en annen side: Kommunikasjon handler vel så ofte om tilbakeholdenhet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.