Reklame, lokalsamfunn

Halvoppslag i Bergens Tidende
Halvoppslag i Bergens Tidende. Klikk på bildet for leselig pdf.

Det har blitt store mengder PR- og reklamearbeid for lokalsamfunnet, i løpet av de tre–fire årene vi nå har bodd her. Dette har vært arbeid jeg har utført kostnadsfritt, men jeg har, så langt det har vært mulig, prøvd å behandle oppdragene som om de var «ordentlige».

380x262-piksels annonse til bt.no
380×262-piksels annonse til bt.no

Annonsen over ble sommeren 2011 laget som et halvoppslag i Bergens Tidende, det vil si to halve avissider, med en samlet bredde på rundt halvmeteren, som ble ledsaget av den lille nettannonsen til høyre, for bruk på bt.no.

Disse ble supplert av en betydelig «kommersialisering» av bygdeportalen Lundegrend.no, som fikk økt fokus på salgsaspektet den opprinnelig var tiltenkt.

Som tomteselger, var det bare rett og rimelig at kommunen bidro med støtte til selve annonseinnrykningen, noe som skulle vise seg en god investering, ettersom tomtene har begynt å få føtter å gå på. Her ser vi bygdelagslederen med BT-annonsen, i en faksimile fra lokalavisen:

Bygdelagsleder Knut Nesland med BT-annonsen i Bladet "Tysnes"
Bygdelagsleder Knut Nesland med BT-annonsen i Bladet «Tysnes»

Og tilflyttere ble det, selv om noen av dem også kom fra andre deler av kommunen.

I forbindelse med BT-annonsen, ble det også laget en firesiders brosjyre i liggende A4-format, her ved forsiden.
I forbindelse med BT-annonsen, ble det også laget en firesiders brosjyre i liggende A4-format, her ved forsiden.

Jeg må medgi en forkjærlighet for det enkle, noe som også var grunnen til at jeg lot et enkelt, om enn modifisert, veiskilt bli den visuelle gjengangeren i alt materiell det året – og kommer nok til å gjenoppta bruken. Skjønt bygda ikke har noe visuelt profilprogram. Selv syns jeg dette er en god start:

Lundegrend.no-skilt

Samme år var det tid for bygdas første Oktoberfest. Det var en idé jeg riktig nok fikk alt den første uken vi bodde her, da jeg diskuterte fremtidig bruk av et forlatt drivhus med bygdelagslederen. Men ideen trengte to års modning. Siden jeg ivret slik for tanken, og tenkte jeg skulle være litt proaktiv (ettersom forespørselen, vanen tro, likevel ville komme – tenkte jeg), laget jeg dette poster-utkastet – igjen med utgangspunkt i forkjærligheten for det enkle:

Enkel Oktoberfest-plakat 2011

Oktoberfest-plakat. Ikke mitt arbeid.
Oktoberfest-plakat. Ikke mitt arbeid.

Den ble utformet i tre identiske varianter, med henholdsvis orange, grønn og rød bakgrunn, og i formatet 50×70 centimeter.

Men selv om jeg var vant til å bli bedt om slikt, hadde jeg nok forregnet meg, denne gangen, ettersom noen i arrangementskomiteen alt hadde fått denne A3-plakaten (t.h.) til trykk. Den gjorde susen, den også, men smaken er som baken, så When in Rome, do like the Romans.

Derfor tok jeg hånd i hanke påfølgende år, og tilpasset meg lokal estetikk, da jeg utformet festposteren for 2012, med bolde ølpiker, bayersk flagg og gotisk skrift – skjønt fortsatt med noe av min elskede enkelhet i behold (ledsaget av avisannonser i samme design):

Oktoberfest-poster 2012.

Men stas var det lell (min enkle mobilproduksjon, for øvrig):

Og bare innrøm det: Det er ganske tøft av en liten bygd, på 400 sjeler!

Man kan vel kanskje si at at noen av arbeidene stammer fra kunstnerens orange fase, for samme år laget jeg denne tomtesalgs-brosjyren i A5, for utdeling under Tysnesfest og til potensielle tilflyttere blant Nordsjøens offshorearbeidere (her ved baksiden, t.v. og forsiden t.h.):

Tomtebrosjyre

Og nettstedet – Lundegrend.no, så slik ut (klikk på bildet for å besøke):

Det gode liv i Lundegrend

I tillegg driver jeg denne turistressursen VisitTysnes.org (klikk på bildet for å besøke):

VisitTysnes.org

Og den superenkle, litt artsy, fotobloggen Tysnes Pix (klikk på bildet for å besøke):

Tysnes Pix

Nei, hvis jeg skal vise flere eksempler nå, blir jeg sittende hele dagen. Men de fins altså i hopetall, så jeg avslutter med disse videosnuttene, filmet med mobil (en effekt jeg forsterket i den første, ved å legge på gammeldags  8 mm-filter og overdrevne skakelser):

Du fikk ikke med deg teksten som for forbi? Det var med hensikt. Det etterlatte inntrykket skal være at denne bygda har så mye, at det knapt nytter å henge med. Snutten bør derfor ses to ganger.

Og denne, fra Tysnesfest 2012 (også filmet med mobil):

I sum håper jeg at jeg har klart å bidra til å skape inntrykk av et svært vitalt lokalsamfunn.

Les også:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.